Scritta da: Bepi Zuccollo
Pubblicata prima del 01/06/2004

La sgàlmara

Tirando drio ‘l capelo
a na moreja in càneva,
a go catà na sgàlmara
che la faséa puntelo.

El gera stà me fiolo
che on giorno el la ga messa
de soto del vedolo
parché ‘l pissasse in pressa.

Fata de piopa straca
co tante broche torno,
la pele xé de vaca
ma dura come on corno.

Sgàlmara de doménega,
sgàlmara da laòro,
col culo del caliero
ghe dava on fià de moro.

E co la coa de mas-cio
mi la tegnéa ingrassà,
sgàlmara pa l’inverno,
sgàlmara pa l’istà.

Me par che sia stà jeri
che slissighéa sol giasso.
Primo dei canonieri,
on gol par ogni sasso.

In stala ghea segnà
sie quadri coi carbon:
saltando in qua in là
zugavo canpanon.

Scola, dotrina, Messa,
Messa, dotrina e scola,
par no fruarle in pressa
me le metéa tracola.

Desso xe naltro vivare,
ancò se marcia in fin
e al posto de le sgàlmare
mi porto el mocassin.

No so se xe ‘l vedèlo,
no so se xe l’età,
ma, che sia bruto o belo,
go senpre i pie giassà.

In giro par le stanse
go noni, go savate,
ma i pie ga le buganse
che senpre me sconbate.

Me sposto come posso
par drito e par roerso;
coi cali che go indosso
camino par traverso.

Oh cara la me sgalmara!
Desmentegà par casa,
dispersa par la caneva,
làssame ca te basa.

La ciapo par na recia
e vedo, boja can!
che se ga fato vecia
la pele de la man.

La ciapo par el spago,
la taco tirar sù,
basandola ghe dago
l’adìo a la gioventù.
Tita Palanca (Lino Gandin)
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    Scritta da: Bepi Zuccollo
    Pubblicata prima del 01/06/2004

    El menù

    Quando el sole va de drio
    dei monti de Gnago
    e t'on fià se fa note,
    fora par l'aria
    te senti profumo de mosto,
    polenta osèi,
    parana, salado rostìo,
    bacalà e brasola.

    Mi, che sora la tola
    go du radici sconsà,
    spalanco la porta.
    Smissiando so la pianeta
    tuti sti odori,
    me faso na sena conpleta
    a sbafo dei siori.

    --

    Il menù

    Quando il sole scende
    dietro i monti d'Ignago
    ed è subito notte,
    fuori nell'aria
    si sente un profumo di mosto,
    polenta e uccelli
    costine di salame arrostito
    baccalà e braciola.

    Io che sopra il tavolo
    ho un po' di radicchio scondito
    spalanco la porta.
    Mescolando nella terrina
    tutti questi odori
    mi faccio una cena completa
    in barba ai grandi signori

    Versione in italiano di
    Miranda Bille - Santorso.
    Tita Palanca (Lino Gandin)
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